Lara Petrovna Makarova

Lara Petrovna Makarova (född Orlova) föddes 1986 i Pskov, en industristad i södra Ryssland. Hennes föräldrar jobbade båda på det lokala kolkraftverket (han som ingenjör, hon som personalchef). Vid arton års ålder, 2004, flyttade hon till Sankt Petersburg för att studera filologi (språkkunskap) på universitetet. Efter tre års studier fick hon jobb på ett förlag med fokus på internationella relationer (att sälja ryska författare till utlandet och översätta internationella rättigheter till ryska och ge ut). Det var ett intressant arbete även om förlagets resurser var små och tempot lågt, delvis på grund av den försupne grundaren som fortfarande var verksamhetschef.

Genom vänner träffade Lara den unge kaptenen Michail Michailovitj Makarov, som gjorde snabb karriär inom flottan i Petersburgsregionen. Utan större omsvep gifte de sig 2008 och flyttade in i en fin lägenhet nära Ermitaget. Äktenskap blev tidigt dåligt. Michails humör var lynnigt och ibland hotade eller slog han till Lara. Redan från början hade han affärer utanför äktenskapet och markerade tydligt till Lara att detta inte skulle förändras. Ytterligare en komplikation var att han insisterade på att inte skaffa barn. Han ville fokusera på sin militära karriär och (misstänkte Lara) bevara en nödutgång för sig själv om han träffade en intressantare kvinna.

Medan hennes man steg i graderna förtvivlade Lara alltmer. Michail uppträdde vårdslöst och våldsamt och inte ens inför hennes föräldrar brydde han sig om att upprätthålla skenet. Han såg henne inte längre men samtidigt diskuterade de aldrig en skilsmässa. Det passade hans karriärambitioner att han en söt tyst fru att ta med sig i samband med representation. Parallellt med sorgen började en ilska växa inom Lara. Hennes liv hade förlorat sitt värde men därmed hade hon mindre att förlora också. Hon var friare att agera. Exakt varifrån hon fick idén att ge ut ryska militära hemligheter var inte klart men idén slog sakta men säkert rot och hon började undersöka olika tillvägagångssätt.